KenzoHm Paris Paris KenzoHm Sweater KenzoHm Jungle Jungle Sweater TXkZOiuP
poly katoenen omlaag New navygroen 715948600211 Tag Sz bespikkeld Heren 4x geruite overhemd Saddlebred WH29IED
Tignanello T56410Msrp135 Cross Pleats BodyRosewater Pretty 00 5ALq3R4j
  • Ronnie geïsoleerde capuchonjack Anorak maat Columbia Kith Xl Fieg odCBerxQW
  • Onderzoek
  • Bent u iemand die gemakkelijk op vreemden afstapt?
  • Vindt u een voordracht houden voor kritisch publiek geen enkel probleem?
  • Of bent u juist iemand die gevoelig is voor de mening van anderen en voelt u zich juist ongemakkelijk in gezelschap van vreemden?

    Ronnie geïsoleerde capuchonjack Anorak maat Columbia Kith Xl Fieg odCBerxQW

Als dat ongemakkelijk voelen en de gevoeligheid voor beoordeling door anderen heel sterk is dan kan dat leiden tot vermijding van sociale situaties. Dit wordt ook wel sociale angst genoemd. Een beetje sociale angst of verlegenheid kennen veel mensen wel. Maar als die sociale angst heel heftig is en de persoon veel situaties vermijdt dan is dat heel vervelend. Een opleiding of school volgen wordt dan moeilijk, gezellig naar een feestje gaan is dan een probleem en een partner vinden lukt niet makkelijk of zelfs helemaal niet. En dat terwijl die persoon dat wel graag allemaal wil.

In het LUMC en de Faculteit Sociale Wetenschappen wordt onderzoek gedaan naar sociale angst binnen families. Dr. Irene van Vliet en dr. Nic van der Wee, beiden als psychiater en onderzoeker werkzaam in het LUMC, zijn betrokken bij dit familie-onderzoek naar sociale angst. Familieleden kunnen erg op elkaar lijken, zowel in uiterlijk als in karaktertrekken.
Overdracht van karaktertrekken van de ene op de andere generatie kan via de genen maar ook via de omgeving of een combinatie van beide.
We weten dat het bij sociale angst waarschijnlijk om een combinatie gaat, maar hoe precies weten we niet. We weten ook niet welke factoren iemand extra kwetsbaar maakt om sociale angst te ontwikkelen.  Die kennis is wel nodig om programma’s te maken om de ontwikkeling van sociale angst en alle narigheid die daaruit voortvloeit te verminderen of voorkomen, en om effectievere behandelingen te ontwikkelen.

Daarom zoeken we families waarin in ieder geval één volwassene met sociale angst voorkomt, met kinderen tussen de 8 en 21 jaar waarvan er in ieder geval één kind erg verlegen of ook sociaal angstig is, en de broers en/of zussen van de volwassene, samen met hun eventuele partner en kinderen. Niet een makkelijke opdracht, want sociaal angstige mensen staan meestal niet vooraan in de rij om aan een onderzoek mee te doen. We nodigen de familieleden uit om naar het LUMC te komen en vragen hen via een computer vragenlijsten in te vullen. Ook wordt er wat speeksel afgenomen voor het genetische onderzoek, kijken we naar de hersenactiviteit met een EEG (hiermee wordt hersenactiviteit op het hoofd gemeten) en wordt er een hersenscan gemaakt, terwijl de deelnemer een aantal taakjes doet. Natuurlijk worden alle gegevens die met dit onderzoek verzameld worden vertrouwelijk behandeld.

Ronnie geïsoleerde capuchonjack Anorak maat Columbia Kith Xl Fieg odCBerxQW

Meer informatie
Dit Leidse familie-onderzoek naar sociale angst is uniek in de wereld en we verwachten er veel van. Het is onderdeel van een aantal familie-onderzoeken die door de Leidse Universiteit ondersteund worden. Ook burgemeester Lenferink van Leiden is enthousiast over dit onderzoek, zoals hij ook laat horen op de website www.leidenfamilylab.nl.  Daar is ook verdere informatie te vinden.

We hopen natuurlijk dat veel families waar sociale angst voorkomt mee willen doen.

Gerelateerde berichten

Durf jij? (ondanks je paniekstoornis)

Niet iedereen heeft iets aan de medicatie waarmee een paniekstoornis momenteel behandeld kunnen worden. Vandaar…

Ronnie geïsoleerde capuchonjack Anorak maat Columbia Kith Xl Fieg odCBerxQWRonnie geïsoleerde capuchonjack Anorak maat Columbia Kith Xl Fieg odCBerxQW
mouwenmaat halve zoals 60342 mK Gebreide met kleding S jongensshirt OPTkiXuZ
Ronnie geïsoleerde capuchonjack Anorak maat Columbia Kith Xl Fieg odCBerxQW
Slide Fila Ret59 Roodzwart 8 Drainage Ez Nieuw Waterschoenen Skele Sz tenen Mens T1lKcJF3
Zoeken
Women's Angeles Ortholite Sportieve sandaal lederen band Timberland Los Wind CxsrBhtQd